διάδωσε αυτήν την σελίδα!

Από το προσωπικό αρχείο του Δρ. Κωτίδη Ευσταθίου
Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μια άγνωστης αιτιολογίας πάθηση του οισοφάγου κατά την οποία καταστρέφεται το νευρικό πλέγμα που χαλαρώνει τον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου κατά την κατάποση. Συνέπεια αυτού είναι η προοδευτική έντονη υπερτροφία του σφιγκτήρα του οισοφάγου και η τεράστια διάταση του οισοφάγου (μεγαοισοφάγος).
Κλινικά εκδηλώνεται με δυσκολία στην κατάπωση ιδιαίτερα των υγρών και λιγότερο των στερεών. Προοδευτικά η δυσφαγία επιδεινώνεται και αφορά όλα τα είδη τροφής προκαλώντας υποθρεψία και απώλεια βάρους.
Το βίντεο αφορά γυναίκα 58 ετών με αχαλασία τύπου ΙΙ, έντονη δυσφαγία και μεγαοισοφάγο. Η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική καρδιομυοτομή (διατομή του υπερτροφικού σφιγκτήρα) και θολοπτύχωση κατά Dor για προστασία από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που συχνά προκαλείται από την μυοτομή. Η επέμβαση είχε απώλυτη επιτυχία. Η ασθενής σιτίστηκε λίγη ώρα μετά την επέμβαση χωρίς καμία δυσκολία στην κατάπωση (για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια) και έλαβε εξιτήριο από την κλινική το ίδιο βράδυ.