διάδωσε αυτήν την σελίδα!

Οι ενέσεις Botox χρησιμοποιούνται για χρόνια σε αισθητικές επεμβάσεις, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για ορισμένους, ωστόσο, ασθενείς, το Βotox μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας τους, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εξίσου καλά ή και καλύτερα από τη φαρμακευτική ή τη χειρουργική  θεραπεία.  Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το Botox σε ασθενείς με ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου. Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι ουσιαστικά μία πληγή, ένα σκίσιμο στην έξοδο του γαστρεντερικού μας σωλήνα, και σχετίζεται σχεδόν πάντα με πολύ αυξημένο τόνο (σπασμό) του σφιγκτήρα του πρωκτού. Η θεραπεία της είναι καταρχήν φαρμακευτική, με τη χορήγηση ειδικών αλοιφών και υπακτικών. Ωστόσο, συχνά υποτροπιάζει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, ώστε να αντιμετωπιστεί το γενεσιουργό αίτιο της πάθησης, που είναι η έντονη σύσπαση του σφιγκτήρα.


Το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί και με την έγχυση του Botox. Το Botox είναι μια ουσία που δρα στη νευρομυϊκή λειτουργία, προκαλώντας χαλάρωση των μυών (με αυτό τον τρόπο εξαλείφει και τις ρυτίδες). Έτσι, αντί να κόψουμε τον σφιγκτήρα του πρωκτού, μπορούμε απλά να τον «χαλαρώσουμε» εγχέοντας την κατάλληλη δόση του Botox σε συγκεκριμένες θέσεις του. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, απλή, μπορεί να γίνει ακόμη και σε συνθήκες εξωτερικού ιατρείου, χωρίς νάρκωση. Η δράση του φαρμάκου διαρκεί περίπου 3 με 6 μήνες, χρονικό διάστημα που είναι επαρκές για την επούλωση της ραγάδας.
Συμπερασματικά, λοιπόν, το Botox αποτελεί την πιο μοντέρνα θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού. Είναι εύκολο στην εφαρμογή, ανώδυνο, εξαιρετικά αποτελεσματικό και κυρίως απόλυτα ασφαλές, δεδομένου ότι η δράση του δεν είναι μόνιμη. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόνιμης βλάβης του νευρομυϊκού μηχανισμού του πρωκτού.